Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας;

Πρόκειται για μία εκφυλιστική νόσο αδιευκρίνιστης αιτιολογίας. Η σκλήρυνση κατά πλάκας ανήκει στην κατηγορία των αυτοάνοσων ασθενειών και προσβάλλει κυρίως νέους ανθρώπους που βρίσκονται στις αναπαραγωγικές ηλικίες, δηλαδή μεταξύ 20 – 40 ετών. Σημαντικό ρόλο για τη νόσο παίζει ο ψυχολογικός παράγοντας, καθώς τα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας βιώνουν μεγάλες αλλαγές και επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής τους.
Ανεπίσημες στατιστικές έρευνες κάνουν λόγο για 10.000 άτομα στην Ελλάδα που νοσούν, δηλαδή 1/1000, με αυξανόμενη συχνότητα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας;

Τα συμπτώματα είναι πολυποίκιλα, γι’ αυτό και χρειάζεται ιατρικός έλεγχος για τη διάγνωση της νόσου. Τα συμπτώματα εκείνα που συνήθως «δείχνουν» ότι ένα άτομο νοσεί είναι η δυσκολία στην κινητικότητα και την αισθητικότητα, οι οπτικές διαταραχές, οι διαταραχές που προκαλούνται από την ακοή, την κατάποση ή/και την ομιλία. Κατά κύριο λόγο, η σκλήρυνση κατά πλάκας προσβάλλει το ΚΝΣ, δηλαδή τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η κόπωση και η αστάθεια αποτελούν επίσης ενδείξεις της νόσου, ωστόσο νευρολογικός έλεγχος προς την κατεύθυνση της σκλήρυνσης συνίσταται εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν πέραν του 24ώρου και επαναλαμβάνονται.

Ψυχολογικός παράγοντας και συναισθηματική αντιμετώπιση της νόσου

Τα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας συνήθως βιώνουν τη νόσο «πενθώντας» ψυχικά, αφού νιώθουν ότι χάνουν ένα κομμάτι του εαυτού τους, χωρίς να γνωρίζουν ποιο και γιατί.
Τα ψυχολογικά στάδια από τα οποία περνά ένας ασθενής είναι:
  • Ο θυμός. Άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας αναρωτιούνται «Γιατί σε μένα;»
  • Ο πανικός. Η αίσθηση της άγνωστης κατάστασης στην οποία εισέρχονται, που καθρεφτίζεται στην ερώτηση «Τι μου συμβαίνει;»
  • Η κατάθλιψη. Είναι ίσως η πιο σημαντική συναισθηματική κατάσταση που βιώνει ένας ασθενής. Ο θυμός και η θλίψη που νιώθει και που δεν μπορεί να εμφανίσει λόγω ενοχών προς τον κοινωνικό του περίγυρο, έχουν ως αποτέλεσμα τη διάγνωση της κατάθλιψης. Στατιστικά, σχεδόν οι μισοί ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, θα νοσήσουν αντιδραστικά και από κατάθλιψη.
  • Άγχος. Εκτός από τον πάσχοντα, άγχος βιώνει και το άμεσο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του. Είναι μια κατάσταση που έχει ουσιαστικό και κύριο ρόλο στη νόσο, ως εκ τούτου τα άτομα που βιώνουν το άγχος, πρέπει να υποστηρίζονται ψυχολογικά.
Θεραπευτική Αγωγή

Τα νέα από την επιστημονική κοινότητα και τις διεθνείς μελέτες για τους ασθενείς της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι αισιόδοξα. Το θεραπευτικό πλαίσιο της νόσου έχει αλλάξει, καθώς εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο η σκλήρυνση αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση ενός χαπιού. Ωστόσο, οι ενέσιμες θεραπείες είναι αυτές που κατέχουν τον πρώτο λόγο από το 1991 διεθνώς και το 1995 στην Ελλάδα.
Πλήρης θεραπεία της σκλήρυνσης δεν υπάρχει, υπάρχουν όμως τα μέσα για την αναχαίτισή της.
Να σημειωθεί επίσης ότι παρατηρείται συνεχής μείωση της χρήσης αναπηρικών αμαξιδίων, κάτι που συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η Διατροφή και η Άσκηση πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας;

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή βοηθά σε μεγάλο ποσοστό στην αντιμετώπιση της νόσου, ωστόσο δεν υποκαθιστά την κλασική θεραπευτική αγωγή.
Ωστόσο, μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λίπη (π.χ. το κόκκινο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα), πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά (όπως τα παχιά ψάρια, π.χ. σκουμπρί, σολωμός, σαρδέλες), οι ξηροί καρποί και οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης.
Επιμέρους μελέτες δίνουν μια θετική συσχέτιση στη θεραπεία της νόσου με ορισμένες ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες (π.χ ρεσβερατρόλη), η κουερσιτίνη (μήλο, αχλάδι) και η κροκίνη (κρόκος Κοζάνης).
Η ουσία που, κλινικά και επιστημονικά αποδεδειγμένα, έχει άμεση θεραπευτική παρέμβαση είναι η βιταμίνη D. Ο συνδυασμός ενός μεταβολίτη της βιταμίνης με την ηλιοφάνεια αυξάνει ή ελαττώνει (το δεύτερο κυρίως στα βόρεια κλίματα) την έκφραση κάποιου σημαντικού για τη νόσο γονιδίου.
Όσον αφορά στην άσκηση και το είδος της, ο χρυσός κανόνας που ακολουθείται στις περιπτώσεις των ασθενών είναι ο σεβασμός στα ψυχικά και σωματικά όρια του καθενός. Τα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας μπορούν να ακολουθούν μια ήπια δραστηριότητα, που να μην προκαλεί σωματική ή ψυχική καταπόνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου