Η Σκλήρυνση κατά πλάκας θεωρείται η νόσος των νέων ανθρώπων καθώς χτυπά κυρίως νεαρές ηλικίες. Εκτός αυτού δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση και στο γυναικείο φύλο, καθώς σύμφωνα με τα  δεδομένα προσβάλλει σχεδόν διπλάσιο αριθμό γυναικών συγκριτικά με αυτόν των ανδρών.
 
Οι επιστήμονες εξετάζουν την πιθανή επιρροή των γυναικείων ορμονών στο ανοσοποιητικό
Σύστημα το οποίο ίσως να παίζει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Η συγκεκριμένη νόσος είναι η συνηθέστερη διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος σε νέους ενήλικες και επηρεάζει έως 2,5 εκ. άτομα παγκοσμίως, ανέφερε ο Διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών  Δήμος – Δημήτριος Μητσικώστας, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τον ένα χρόνο κυκλοφορίας στην Ελλάδα της φινγκολιμόδης - του πρώτου φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα. Ένα φάρμακο το οποίο όπως είπε ο κ. Μητσικώστας, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών, μειώνοντας τη συχνότητα των υποτροπών και επιβραδύνοντας την εξέλιξη της αναπηρίας.
 
Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πάσχοντες από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
ανέρχονται σε 500.000, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν από τη νόσο 10.000 άτομα. Η σκλήρυνση κατά πλάκας γενικά προσβάλλει νεαρούς ενήλικες ηλικίας 20 έως 40 ετών και η υψηλότερη επίπτωση της νόσου εμφανίζεται μεταξύ των 25 και 29 ετών. Η μέγιστη επίπτωση, ωστόσο, εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 40- 49 ετών τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.
Το θλιβερό , είναι ότι αποτελεί την κυριότερη αιτία αναπηρίας σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας στον ανεπτυγμένο κόσμο, είπε ο κ. Μητσικώστας.
 
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η πιο πιθανή αιτία πυροδότησης της νόσου είναι ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών, γενετικών και ιογενών παραγόντων.